Istoria fotbalului moldovenesc

Episodul II

Primul meci

Nu cred că vreodată, cineva va afla data concretă a „debarcării” fotbalului pe pămîntul basarabean. Cert este că primele meciuri „internaţionale” chişinăuienii le-au jucat cu fotbaliştii din Odesa. În toamna lui 1913 în ziarul „ Kişiniovskie Novosti” era scris că pe piaţa „Sennaia” din Chişinău a avut loc un meci de fotbal între echipele din Chişinău şi Odesa, care s-a terminat cu victoria odesiţilor, 8:0. ”Mai experimentaţii oaspeţi au introdus de opt ori mingea în poarta chişinăuenilor”.

În primăvara anului următor acelaşi ziar scria că din nou oaspeţi ai Chişinăului au fost fotbaliştii clubului „Vega” din Odesa şi că de data aceasta echipa din Chişinău a reuşit să joace mai bine, încheind meciul la egalitate, 3:3.

Tot în 1914 au avut loc şi primele întîlniri dintre echipele din Bender şi Tiraspol. Fotbaliştii au făcut deplasarea dintr-un oraş în altul la acest meci pe jos. Acest derby, Bender — Tiraspol a continuat îndată după terminarea celui de-al doilea război mondial. Meciurile purtau un caracter principial, chiar dacă erau amicale. De-a lungul timpului, tradiția s-a păstrat. În anii 60 ai secolului trecut, cînd ambele formaţii evoluau în campionatul URSS, divizia „B”, la toate aceste întîlniri, Bender – Tiraspol şi Tiraspol – Bender, stadioanele erau arhipline.

Primul război mondial a întrerupt activitatea sportului rege pe o perioadă de timp. Abia în 1917 în Chişinău apare primul club de fotbal. Evreii stabiliţi la Chişinău au fondat clubul Maccabi. Aceasta este prima atestare documentară a unui club de fotbal din Basarabia.

Cert este că fotbalul a cucerit rapid inimile tinerilor basarabeni. Astfel, prin intermediul profesorului de educaţie fizică, Nicolae Jitaru, sportul cu balonul rotund prinde rădăcini adânci şi începe să fie practicat intens în cadrul liceelor "Mihai Eminescu" (str. Alexandru cel Bun) şi "Alexandru Donici" (str. Viilor), unde activa Jitaru - un propagator activ al sportului în general. Ideea a fost preluată rapid şi de junimea de la liceul "Bogdan-Petriceicu Hașdeu" (str. I. C. Brătianu), liceul "Real" - strada Reni şi liceul Comercial - str. Mogilău. Tinerii jucau cu entuziasm, chiar dacă nu cunoşteau bine regulile şi nici esenţa jocului.

P.S. Aceste cronici sunt scrise împreună cu istoricul Valentin Iacovlev

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Taxele de participare în campionatul Moldovei la fotbal și achitarea arbitrajului

7 lucruri înainte de meciul secolului

Victoria istorică a Moldovei asupra Poloniei. Cum am văzut-o din tribune